Sıkca Sorulan Sorular
1- Tedbir Olarak Satıcıda Sattığı KiÅŸiye Ait Kimlik Bilgilerini ve Tapu Fotokopisini Alarak Yine BaÄŸlı BulunduÄŸu Belediye Emlak Beyan Servisine UÄŸrayarak Üzerinden Beyan Kayıt DüÅŸümünü Yaptırabilir. 2- Mevcut Tapunun Fotokopisi ve Tapu Sahibinin Kimlik Fotokopisi ve Adres Bilgileri ile BaÄŸlı BulunduÄŸu Belediye Emlak Beyan Servisine En Geç 1 Ay Ä°çerisinde Beyanını Vermesi Gerekmektedir. Aksi Taktirde Cezai Ä°ÅŸlem Geciken Her Ay Ä°çin Geçerli Faiz Ä°ÅŸlenir.
Belirli ölçekteki tapuların veya kadastro haritalarının her birine pafta denir.
a- Grafik paftaları b- Memleket paftaları c- İmar paftaları
Elektrik, havagazı, içme ve kullanma suyu, kanalizasyon ve her türlü ulaÅŸtırma, haberleÅŸme ve arıtım gibi servislerin temini için yapılan tesisler ile açık veya kapalı otopark kullanışlarına verilen genel isimdir.
Kira dönemi içinde ve kira müddetinin sonunu belirleyen kiracı tarafından yazılı olarak tek taraflı verilen bir taahhüttür.
Riskli bina tespitinin kesinleÅŸmesinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre verilecek, bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilecek, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek süre verilecek ve verilen bu süreler içinde maliklerce riskli yapılar yıktırılmaz ise, yıktırma iÅŸlemleri mahallî idarelerin de iÅŸtiraki ile mülki amirler tarafından gerçekleÅŸtirilecektir.
Karşılığında bir bedel olmaksızın mülkiyetin devredilmesidir.hibeyi kabul eden binde 36 harç öder.
Ä°ÅŸyerlerinde binde 4 Konutlarda binde 2 Arazide köy yeri ise muaf tır,eÄŸer köy deÄŸilse binde 1 dir. Arsada binde 6
Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye Ä°statistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenecektir. Kira yardımının süresi azami 18 aydır. Kiracılara taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus olmak üzere kira yardımı yapılır
Birden çok kimsenin bir taşınmaz mala hisseli olarak sahip olmalarına müÅŸterek mülkiyet denir.
Bir gayrimenkulun baÅŸka bir gayrimenkul ile deÄŸiÅŸtirilmesi iÅŸe midir. Her taşınmaz için ayrı ayrı binde 48 harç ödenir.
1-Varsa Tapu Senedi veya Fotokopisi 2- Satıcı yada Alıcıdan Her Hangi Birinin Okuma Yazması Yoksa 2 Åžahit Bulunarak Kimliklerinin Fotokopileri ve Aslı ile Ä°mza Anında Åžahitlerinde Hazır Olması. 3-Alıcının 2 Satıcının 1 Vesikalık FotoÄŸrafı 4-Temsil Halinde Temsile ait Belge. (Åžirketse; Åžirket Yetki Belgeleri ve Bilgileri) 5-10 Yılı GeçmemiÅŸ T.C. Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı (Fotokopisi Çekilerek Alt Kısmına Açık Adresin Yazılması) Ä°mza AÅŸamasında Kimliklerin Aslının Mutlaka Yanınızda Bulunması. 6- Åžayet Tapu Ä°ÅŸlemi Vekil Ara
Kentsel dönüÅŸüm için öncelikle yaÅŸadığınız binanın risk tespitini yaptırmanız gerekiyor.
Taşınmaz sahibinin taşınmazını bir baÅŸkasının kullanmasına müsaade etmesidir.Taşınmaz yararına kurulan irtifak haklarından en önemlisi geçit(YOL) hakkıdır.irtifak hakkının tesisinde ödenen bedel üzerinden binde 48 harç tahsil edilir. Ä°ntifa hakkı nedir? Yararlanma hakkıdır.ve süreli olmak zorundadır.gerçek kiÅŸilerde en fazla ömür boyu tüzel kiÅŸiliklerde ise 100 yıldır lehine intifa hakkı tanınandan binde 40 harç tahsil edilir. Sükna hakkı nedir? Ä°rtifak hakkının bir çeÅŸidi olan oturma hakk
Malikin rızasına tabi olmadan mahkeme kararıyla kurulabilen ipotek demektir.
tapu sicilinde tescilli bir taşınmazın sahiplerinin birden fazla sahibinin bulunması halindeki tapulara hisseli tapu denir. Muhdesat nedemektir? Ä°mar uygulaması yapıldıktan sonra oluÅŸacak parsellerde eski sahiplerinin varsa aÄŸaçlarının bedelinin ödenmesidir.
Temin edilen bir kredi veya doÄŸması muhtemel bir borca güvence olarak bir gayrimenkul gösterilmesi halinde borç miktarı kadar alacağın,varsa faizi ile beraber taşınmazın tapu kütüÄŸünün ilgili sütununa tescili iÅŸlemidir.
KamulaÅŸtırılması kararlaÅŸtırılan toprakların baÅŸka amaçlarla kullanılmasını, vurgunculuÄŸa konu yapılmasını önlemek ve genel olarak taşınmazlar üzerinde baÅŸkalarının olan hakları belirtmek amacıyla, bu durumun tapu kütüÄŸüne iÅŸlenmesi
Feshin haklı nedenleri varsa kiralayan feshi kabul etmek zorundadır. Haklı nedenler kanal proje hatası, binanın çok nemli olması veya ısınanamaması gibi evin içerisinde oturulmasını engelleyecek nedenler olarak özetlenebilir.
Ä°mar Barışı kapsamında deÄŸerlendirilmiÅŸ olan yapılar için oluÅŸturulacak belgedir.
Yapı Kayıt Belgesi Ä°mar açısından ekstra bir hak saÄŸlamaz, müktesep oluÅŸturmaz. - Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
Evet, Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra bütün maliklerin muvafakati ile kat mülkiyetine geçiÅŸ yapılabilecektir.
Evet, 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olması kaydıyla bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, kat mülkiyetine geçiÅŸ iÅŸlemlerine baÅŸlayabilecekler.
Evet, bu yapılar da imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
Yapı yıkılıp yeniden yapıldığında, mevcut imar mevzuatı hükümleri uygulanacaktır. Yani 4 kat geçerli olacaktır.
Evet, Bağımsız bölüm alanı + eklenen kısmın alanı üzerinden Yapı Kayıt Belgesi alınabilecektir.
Konut ve ticaret olarak kullanılan alanlar ayrı ayrı beyan edilecek ve bu beyana göre Yapı Kayıt Belgesi bedeli hesaplanacak. Hesaplanan toplam bedelin Konutlar %3’ü, ticaride %5’i olacak ÅŸekilde ödeme yapılarak Yapı Kayıt Belgesi alınabilecek.
Evet, bu yapılarda imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
Hayır, üçüncü ÅŸahıslara ait taşınmazlar üzerine yapılan yapılar kapsam dışındadır. Ancak gayrimenkulün sahibi tarafından Yapı Kayıt Belgesi alınabilir.
Evet, bu yapılarda imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
Evet, bu yapılarda imar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler.
Tapu tahsis belgesi olan yapılar da İmar Barışından faydalanabilecektir.
Yapı Kayıt Belgesi Ä°mar açısından ekstra bir hak saÄŸlamaz, müktesep hak oluÅŸturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
Ä°mar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları iptal edilecektir.
Sadece hazineye ait sosyal donatı için kesin tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar Ä°mar Barışından yararlanamaz. Planda sosyal donatı olarak gösterilen fakat kesin tahsisi yapılmayan alanlarda bulunan yapılar için baÅŸvuru yapabilecektir.